Skribent : Slätafly IBK 2013-09-09

Då har vi kommit till del två, den avslutande delen i Flyersbloggens profetia. Nedan kommer jag redovisa mina tankar kring de lag som jag tippat på den övre halvan, men först en liten återblick på hur jag tippade lag 7-12. Om du missade det inlägget och mot förmodan har lust att läsa hittar du det här.

7. IBK Vöikers
8. Lagan IBK
9. IK SödraDal
10. Malmhaug KFUM IBF
11. Westerviks IBK
12. IK Stanstad

Innan jag fortsätter behöver jag nog gå igenom förutsättningarna då jag misstänker att det kan ha undgått ganska många. Tidigare har det som bekant varit så att segraren i Division 1 tog klivet upp i Allsvenskan men innebandyförbundet har ändrat upplägg. Nu är det istället så att de som hamnar på plats ett till fyra kvalar upp. Seriesegraren väljer någon av trean och fyran till Play-Off 1 (ett möte vi kan kalla M1), tvåan får det lag som ettan inte valde (ett möte vi kan kalla M2). Play-Off 1 spelas bäst av tre matcher där det högst placerade laget i M1 och M2 har hemmaplan de avslutande två matcherna. Segrarna i M1 och M2 möts i Play-Off 2 som även det avgörs i bäst av tre matcher där det högst placerade laget har hemmaplan match två och tre. Segraren i Play-Off 2 får spela i Allsvenskan.

Utmanare (3-6)

Först ut är de jag tror slåss om de sista två platserna till Play-Off. I mina ögon fruktansvärt tufft att rangordna dessa fyra lag och det kan gå precis hur som helst.

6. Slätafly/SK IBK

Har tappat viktiga spelare i Robin Karlsson, Linus Strelert, Martin Magnusson och Daniel Johansson men nyförvärven ser spännande ut. Backbesättningen känns stabil och Slättman kommer bli en jobbig jävel för motståndarforwards i år. Framåt har Johan Ramvall fått en renessans i sitt spel och ser mer sugen ut än någonsin, tillsammans med Ola och nya Fredrik Rosén känns det som en riktigt vass lina. Resterande skäms knappast heller för sig och Emil Johansson och Markus Anderberg lär också ta flera kliv framåt i år. Men det är mycket nytt och det kan ta lite tid att få ihop allting.

5. IBK Landskrona

Ett tungt och jobbigt lag att möta som förra året gjorde mig lite besviken. Inte på planen, men i tabellen. Frågan är om det var jag som överskattade deras förmåga eller om Landskrona underpresterade i många matcher. Lossnar det i år? Och kanske framför allt: Kommer Mattias Helgesson att spela eller håller han sig i båset?

4. Munka-Ljungby IBK 

Några ögonbryn höjs kanske här, men Munka underpresterade å det grövsta förra säsongen, men borde ändå inte varit indragna i bottenstriden. Har värvat friskt och dessutom tidigt vilket gett dom tid att svetsa samman gruppen. Oliver Uhrberg är en spelare att hålla ögonen på och som lär vara mycket spelsugen efter ett par säsonger som bänknötare på deltid i FC Helsingborg. Sköt antagligen minst antal skott av alla lag förra året men något säger mig att det är ett Munka-Ljungby som rest sig ur askan i år.

3. Lönsboda IBK

Många blir säkert förvånade här också men jag tycker Lönsboda var ett riktigt bra lag förra året och tar dom samma kliv i år kommer dom absolut att nosa på Play-Off. Har fått tillbaka fantastiske Mattias Andersson som är en magisk spelfördelare som inte ser mycket ut för världen, men det hindrar honom inte från att leverera på plan. Har en ung trupp som med få undantag är från Lönsboda så det kanske det laget med mest hjärta av alla. Bortsett Slätafly såklart.

Kampen om serieseger (1-2)

De lag som höjer sig lite (eller mycket) ovanför dom andra. Har svårt att se att kampen om serieseger står mellan några andra lag.

2. Craftstadens IBK

Det enda lag som jag ser som utmanare till ÅKIBS över en hel säsong. Mycket starka hemma på parketten med avdelare i mitten (?) där dom kommer vara näst intill 100-procentiga. Patrik Ekman och Adam Waktel kommer ta ytterligare kliv jämfört med förra året och det ska bli spännande att se vad unga Zetterling kan uträtta. Har vunnit allt under försäsongen, inklusive matcherna mot Östra SK (Allsvenskan) och Visby IBK (åkte ur Allsvenskan förra säsongen). Målglatt gäng och även om det inte är närmst (Vöikers vinner med en halvmil) så kommer det vara mot Craftstaden som årets derbyn utspelas. 

1. Åstorp/Kvidinge IBS

Åstorp/Kvidinge lär tippas som favoriter av ALLA som har någorlunda koll på Division 1 Södra Götaland. Efter en andraplats förra säsongen har man värvat mycket och bra, Henrik Brendheden lär fortsätta ösa in mål men kommer i år att få sällskap av Andreas och Mattias Bremer och deras 97:or (ett av de bästa lagen i sin årskull) har blivit ett år äldre. Har under försäsongen krossat Landskrona med 8-1, vunnit över FC Helsingborg två gånger, Växjö Vipers en gång, Höllviken och kommer antagligen fortsätta på samma sätt in i säsongen. Har bara förlorat en match hittills och det var mot Malmö FBC. Skyhöga favoriter. Det lär bli många utropstecken på ÅKIBS hemsida även i år...

För den uppmärksamme står det alltså klart att jag tippar tabellen enligt följande:
1. Åstorp/Kvidinge IBS
2. Craftstadens IBK
3. Lönsboda IBK
4. Munka-Ljungby IBK
5. IBK Landskrona
6. Slätafly/SK IBK
7. IBK Vöikers
8. Lagan IBK
9. IK SödraDal
10. Malmhaug KFUM IBF
11. Westerviks IBK
12. IK Stanstad
Men som jag sagt innan brukar jag ha fel. Ett par slutklämmar bara. SödraDal och Vöikers är nykomlingar (även om SödraDal spelat division 1 förut) och är svåra att placera. Vill höja ett varningens finger för båda lagen som med sina unga spelare kan växa in i uppgiften och utmana lagen på övre halvan ganska ordentligt med en bra inledning. Jag tror dock att Åstorp kommer jogga hem seriesegern och vara det lag som drar längsta strået i kampen om den Allsvenska platsen. Serien är på många vis väldigt oviss, precis som inför förra säsongen och det lär bli en spännande kamp in i det sista.

Herr

Poängliga

Sponsorer

- Copyright © Slätafly IBK - Designed by Johanes Djogan -