Skribent : JM 2014-10-01Igår var det derby. Jag tror få ledare i serien har tippat Slätafly någon annanstans än sist och Craftstaden någon annanstans än först. Ingen lär ha tippat att Slätafly ska slippa åka ut och att Craftstaden missar play-off. Jens, Anderberg, Carlsson, Emil Johansson, Jonathan Rudholm och fler spelare än vad jag egentligen kommer ihåg har lämnat inför säsongen. För ett sammanlagt värde av ungefär tvåhundra gjorda poäng. Den som gjorde flest poäng i dagens trupp förra året var givetvis Johan Ramvall, men efter honom, och Pierré och Martin G var det nog Mattis från sin målvaktsposition. I samma andetag kan det vara värt att nämna att Craftstaden värvar från SSL. Många kanske tycker att det är jävligt löjligt att hålla på såhär, måla upp en bild av a-lag mot u-lag, att jag rycker detaljer ur sitt sammanhang för att få det att verka som att en förlusten i sudden death i det närmaste var en bragd. Till er säger jag: Håll käften och sätt er ner! Det är så in i helvete mäktigt. Det ska bara inte gå.

Jag struntar fullständigt i vad Craftstaden har att säga om Slätaflys spel, om resultatet är rättvist eller inte, det är helt oväsentligt. Igår hade Slätaflys målskyttar en snittålder på 16,67 år. Det blir så när man måste ersätta 200 gjorda poäng. Inget lag skulle klara av det. I vissa lag är det säkert mer än vad alla spelare gjorde tillsammans. På förhand hade jag tagit en förlust som inte slutade på tvåsiffrigt. Tur att jag inte spelar i laget, tur att det inte var min vinnarskalle det hängde på, mitt hjärta som sattes på prov. Det spelar ingen roll om detta Flyers förlorar, det spelar roll på vilket sätt man förlorar, och förlorar man på det sätt man gjorde igår där inställningen är så massiv att den trummade igång en läktare som de senaste åren befunnit sig i en nedåtgående spiral, då har man satt bollen i rullning.

Jag är inte så dum att jag tror att GAIS-mentaliteten är baserad på noggranna empiriska mätningar och att oddsen på att Slätafly klarar sig över strecket har höjts avsevärt. Snarare är det så att matchen igår visar på en del av Slätaflys arv sedan urminnes tider faktiskt lever kvar, och att lågan fladdrar hos våra yngre spelare med en sådan kraft att blivande Allsvenska laget Craftstaden faktiskt fick se sig bestulna på en poäng. Den där känslan av att Slätafly IBK är alla som befann sig i hallen, det bärande, underbara gemensamma medvetandet om att alla hör ihop och att Slätafly tillsammans kan göra saker som inte går. Den visade att det finns ett Slätafly kvar.

Det går inte att skriva något om Slätafly längre utan att nämna Kapten. Den 29:e mars 2011 skrev jag ett inlägg om läget i Slätafly på världens bästa blogg. Då hade Ramvall skrivit på till säsongen 2016/2017. Ställde då frågan "Legend in the making?". Jag behöver väl inte ens svara på det. När spelare lämnar för andra klubbar, år efter år, är det en som stått bergfast kvar och som frustande har spelat med hjärtat utanpå bröstkorgen och det är Johan Ramvall. Jag förstår att Jens väljer spel i SSL, han har snarare väntat lite för länge, jag förstår spelare som Emil, Lankan, Rudholm och Anderberg som inte har Slätafly som moderklubb, jag förstår till och med Ola och Ålen som spelar i Kalmarsund, men hjälten är och kommer alltid vara Johan Ramvall. Jag bugar och bockar, visar min respekt på ett så vördnadsfullt sätt jag bara kan. Det är ett sådant hjärta som knyter ihop hela obygden till den kokande kittel Torsås Sporthall en gång varit.

Denna säsong är annorlunda. Det finns inga drömmar som kan gå i kras, bara drömmar som kan bli uppfyllda.

Herr

Poängliga

Sponsorer

- Copyright © Slätafly IBK - Designed by Johanes Djogan -