Skribent : JL 2017-03-16

För en tid sedan gick grundaren till Södra Kärrs IBK Gösta Olsson bort. Gösta var en av innebandypionjärerna i innebandyns linda och utvecklade föreningen Södra Kärr till en av de bästa klubbarna i Sverige på såväl dam som herrsidan. 

Vi minns Gösta med respekt för sitt stora engagemang inom föreningslivet och för innebandyns utveckling i Torsås.

Jonas Persson har nedan satt ihop en minnestext för att hedra minnet av Gösta.


Gösta Olsson, som kallades ”Fritidspappan”, var den stora förgrundspersonen i den tidiga innebandyn i den här delen av landet. Inom Södra Kärr Fritidsklubb arrangerade han tidigt innebandy utomhus i Södra Kärr. Det blev sedan lokalserier i innebandy i industrihotellet i Bergkvara som sedan flyttade till Torsås sporthall. I början av 80-talet, när Torsås sporthall byggts, drog Gösta och Fritidsklubben igång innebandyturneringen ”Natti-Natti” som växte till ett jättearrangemang med ca 1000 spelare. Här deltog bl.a. laget Älgabrölet som 1987 gick med i Södra Kärr Fritidsklubb och började det året spela seriespel. Det ledde till slut till att Södra Kärr länge spelade i Sveriges näst högsta serie och lyckades även med bedriften att spela i Elitserien både på herr- och damsidan. 

Med en otrolig energi och massor av idéer var Gösta med och arrangerade det ena evenemanget efter det andra, alltid med målet att ge sysselsättning för barn och ungdomar. Här följer en del av arrangemangen där Gösta var drivande: lokalserier i innebandy för allmänheten, småmålsturnering för vuxna (med upp till 130 lag), småmålsturnering för barn, Buster Cup i innebandy (Torsås var en av 4 spelplatser i landet), Natti-Natti, Nyårskulan i fotboll, Tuppstafetten(Löpning), SM-kval i innebandy, Svenska cupen för damer. Många av dessa arrangemang var årligen återkommande. 

Gösta ligger även bakom ett antal egentillverkade innebandysarger och inköp av flera godkända innebandysarger. Gösta är även mannen bakom läktaren i Torsås sporthalls A-hall. Han hade en dröm om en egen buss att köra lagen i och även det förverkligades. Han fungerade även i innebandyns start som domare och var ledamot i Smålands Innebandyförbund. Den enda drömmen han inte nådde inom innebandyn var en ny sporthall även om han hade ritningar klara även till det. Ja, inga drömmar var för stora. 

Gösta var även mycket viktig då han hade otroligt mycket kontakter bland bygdens företag och sponsringen och stödet från de lokala och regionala företagen var imponerande. Han arbetade som många andra hårt för att få innebandyn accepterad som en ”riktig sport” i början. 

Gösta har betytt otroligt mycket för innebandyn och många är de spelare som startat sina karriärer i Göstas turneringar. Han är otroligt saknad inte minst för sitt goda humör och sitt sätt att vara, sitt otroliga engagemang och arbetskapacitet. Han såg verkligen alla –framför allt de yngre. Han mötte dem alltid med ”Vem är du min lille vän?” 

Vi saknar vår joddlande Gösta.

Av: ​Jonas Persson
Herr

Poängliga

Sponsorer

- Copyright © Slätafly IBK - Designed by Johanes Djogan -